تفاوت کابل مسی و آلومینومی
خاصیت انعطافپذیری، رسانایی خوب و دوام بالا یقینا مس را به مناسبترین گزینه برای ساخت سیم و کابل تبدیل میکند؛ اما محدودیت منابع مسی و گرانی آن، سبب شده تا کابلهای آلومینیومی، تبدیل به گزینهای ایدهآل شوند. مقاومت بیشتر آلومینیوم یا همان رسانایی کمتر نیز با بیشتر کردن سطح مقطع سیم، قابل جبران است.
به عنوان مثال اگر برای انتقال 50 آمپر جریان در یک مسافت، کابل مسی 4 مناسب باشد، میتوان برای جایگزینی آن، از کابل آلومینیومی بزرگتر مثلا کابل سایز 10، استفاده کرد. البته برای تعیین کابل مناسب بر حسب جریان و مسافت، بایستی به جدول جریان مجاز کابلهای آلومینیومی، مراجعه کنید.
با توجه به ویژگیهای خاص آلومینیوم، کابلهای آلومینیومی جایگزین مناسبی برای کابلهای مسی محسوب میشوند. کابل آلومینیوم نسبت به کابلهای مسی، مقاومت فیزیکی و انعطافپذیری کمتری دارد و در برابر خوردگی نیز کمتر مقاومت دارد. البته اینطور نیست که کابل آلومینیوم صرفا جایگزین ارزانتری برای کابلهای مسی باشد و کابل آلومینیومی مزایای خاص خود را نیز دارد. ارزانتر بودن و سبک بودن اصلیترین مزایای سیمهای آلومینیومی محسوب میگردد.
دقت کنید که برای سیمکشیهای داخلی ساختمان و مواردی که به سیم و کابلهای با ظرفیت زیاد لازم نیست؛ سیمهای مسی تنها انتخاب موجود هستند؛ چرا که کابل آلومینیومی در سایز 10 و بیشتر تولید میشود. به خاطر شکنندگی آلومینیوم، عمدهی کابلهای آلومینیومی به صورت مفتول یا نیمه افشان تولید میشوند. همچنین سیم و کابلهای آلومینیومی مجوز لازم برای استفاده در سیم کشی ساختمان را ندارند.
اما برای مسیرهای طولانی و ظرفیتهای بالا کابلهای آلومینیومی، گزینههای ایدهآل محسوب میشوند؛ به خصوص بهخاطر سبکی، استفاده از کابل آلومینیوم بهعنوان کابل هوایی، کاملا مناسب است.
انواع کابل آلومینیوم خودنگهدار
کابل خودنگهدار 4 رشته: دارای 3 رشته فاز و یک رشته نول است.
کابل خودنگهدار 5 رشته: دارای 3 رشته فاز و یک رته نول و یک رشته مسنجر نول است.
کابل خودنگهدار 6 رشته: دارای سه رشته فاز و یک رشته نول و یک رشته مسنجر نول و یک رشته روشنایی است.
از جمله مزایای کابل آلومینیوم خودنگهدار میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
♦? کاهش اتلاف انرژی
♦? افزایش امنیت
♦? قیمت مناسب
♦? وزن کم